Vandløb til modeljernbane


vandløb til modeljernbane

Uanset om man laver et dansk modeljernbaneanlæg eller et anlæg i alperne, så synes jeg, at der bør være en form for vandløb på din modeljernbane. Det kan være en lille å, en badestrand eller en rigtig havn. I denne guide beskriver jeg en nem metode til at lave realistiske vandløb til din modeljernbane for den ambitiøse landskabsbygger. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Opskrift til vandløb

Jeg har prøvet forskellige teknikker fra at male på en solid flade til færdige gennemsigtige plader, som man klipper ud og limer på en farvet flade. Det bedste resultat får man med Noch Water-drops (60856). Der er tale om plastgranulat man varmer op i ovnen og herefter hælder det ud i det forberedte vandområde. Dette er opskriften til at lave vandløb til sin modeljernbane.

Forbered område til vandløb

Til at starte med bør du forberede det område, hvor vandløbet skal være på modeljernbanen. I denne guide vil jeg lave et vandløb med små sten i vandløbet. Et godt tip er, at gøre bunden til en lys farve, hvor der ikke er dybt og en mørkere farve, hvor det bliver dybere. Her kan du med fordel bruge Noch farvesæt (60875) til at udforme realistiske vandbunde af enhver art. Farvesættet indeholder 100 ml akrylfarve, der bliver transparent når det tørrer, samt 10 ml af hver farvekoncentrat i blå, grøn og brun farve.

Opvarmning af water-drops

Nu skal vi til forarbejdningsfasen i arbejdet med vandløbet til modeljernbanen. Først opvarmes water-drops i en varmebestandig beholder f.eks. et marmeladeglas ved 160° C i ca. 30 min. i ovnen.

water drops i beholder

opvarmning af water drops

Efter dråberne er smeltet har materialet en flydende sirupsagtig substans i ca. 2 min. Nu kan du i ro og mag hælde massefylden ned i det forberedte vand område på din modeljernbane. Hvis massefylden størkner i dit vandløb kan du enten sætte glasset tilbage i ovnen igen eller bruge en hårtørrer, så bliver massefylden flydende igen. Ved at bruge en hårtørrer kan du til enhver tid smelte og efterbearbejde overfladen til at forbedre resultatet i arbejdet med dit vandløb.

Modellering af vandoverflade

En almindelig hårtørrer er desuden også egnet til en efterfølgende modellering af bølger eller strømninger i dit vandløb. Man kan lave krusninger i overfladen med en lille pensel eller pind, så dit vandløb kan se så realistisk ud som muligt. Nedenfor kan du se et eksempel på bølger, sten og strømninger i et vandløb i Kælderkøbing.

modellering af vandoverflade

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og at du har lært noget af denne simple metode til at lave et realistisk vandløb til din modeljernbane. Jeg glæder mig til at se andre eksempler på vandløb på dit modeljernbaneanlæg. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *