Modeljernbane opbygning


modeljernbane opbygning-min

Der findes mange overvejelser, du skal gøre dig, når du vil i gang med opbygning af dit eget modeljernbane anlæg. I denne guide vil jeg vise dig, hvordan du bygger fundamentet til dit modeljernbane anlæg ved hjælp af rammer og traceer. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Inspiration fra omverden

Når man har set fantastiske modeljernbane anlæg på udstillinger i Hamborg, Hadsten og Berlin, begynder man at drømme om at få sit eget anlæg klemt ind i privatboligen. Jeg er så heldig eller måske forudseende at have et hus med kælder. En dag så jeg Modelbahn Altburg og så var jeg solgt. Den passede fint i min kælder, så jeg skrev til Uwe Braun og fik en del tips af ham til modeljernbane opbygning. Man kan komme næsten hele vejen rundt om modelbanen. Der er godt nok kun ca. 35 cm mellem væg og bane visse steder, så det sætter en naturlig grænse for hvor meget der kan indtages til middag samt længden af cykel motionsturene. Disse inspirationskilder har haft en stor indflydelse på designet af mit modeljernbaneanlæg. Hvis du har oplevet lignende inspirerende anlæg, er du velkommen til at dele dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Opbygning af rammer til modeljernbane

Mit anlæg består af en dobbeltsporet hovedstrækning med 2 skyggebanegårde samt en hovedbanegård med navnet Kælderkøbing. Fra Kælderkøbing går der en enkeltsporet sidebane til Bjergkøbing. Jeg går ikke så meget op i epoker og der er heller ikke tale om, at det skal ligne et bestemt område. I min verden kan en DSB MY godt køre rundt i alperne.

For at gøre det lettere at flytte eller ombygge anlægget, har jeg valgt at opbygge det på rammer. Oprindeligt var modulerne adskilte og kun forbundet via stik, men jeg oplevede mange problemer med afsporinger ved samlingerne mellem modulerne. Derfor har jeg valgt at lade togskinnerne gå ubrudt fra modul til modul. Dette giver mulighed for at skære skinnerne over eller fjerne dem, hvis der er behov for ombygning eller flytning. Jeg har brugt 22 mm krydsfiner til 5 moduler, og rammerne er 1,2 x 1,3 m. Ved hjørnerne har jeg monteret bordben, og modulerne er skruet sammen med bolte. Ved at følge disse trin kan du opbygge stabile rammer til dit eget modeljernbaneanlæg.

modeljernbane moduler

Planlægning og opbygning af traceet til modeljernbane

Næste skridt er at planlægge og opbygge traceet, som er modeljernbanens rumlige forløb i terrænet. Et glimrende program, jeg har brugt til dette formål, er Wintrack til PC. Det findes i en engelsk og en tysk udgave. Det er nemt at bruge og giver mulighed for at indtaste din togskinnebeholdning og generere en liste over, hvad du mangler. Jeg anbefaler at bruge en lille fladvogn med en fastgjort blyant ca. 25 mm fra hjulets flange til at markere, hvor der skal skæres i 12 mm krydsfiner til traceet. Når skinnerne er placeret på pladen, kan du køre “blyantvognen” langs skinnerne og derefter bruge en stiksav til at skære ud. Vær opmærksom på at undgå for stejle stigninger, medmindre du ønsker en specifik tandhjulsbane. Test strækningen ved at køre en vogn på banen og sikre, at forbindelsen er i orden.

planlaegning af traceet

wintrack items list

Sporlægning i skyggebanegården

En vigtig del af modeljernbaneopbygning er sporlægning i skyggebanegården. Det er en god ide at testkøre strækningen, så man er sikker på, at forbindelsen er OK. Der er monteret et par trækryds inde i rammen, der bærer traceet. Sørg for at dedikere tid til denne proces og vær omhyggelig med at placere og sikre skinnerne korrekt. Dette vil bidrage til en problemfri drift af dit anlæg.

rammer-og-traceer til modeljernbane

Så er første vogn på banen.

Jeg håber, at denne guide har været brugbar i din proces med at opbygge dit eget modeljernbane anlæg. Jeg opfordrer dig til at dele dine erfaringer og forslag til modeljernbaneopbygning med fællesskabet i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

8 kommentarer

 • Klaus Jakobsen skriver:

  Hej Jens

  Tak for de mange gode tips.
  Jeg skal i gang med en bane på ca. 3×1,5m.
  Hvad planlægger I med mht. stigninger for at komme i flere lag. Her tænker jeg på, at der gerne skal være ca. 10 cm. før togene kan køre over hinanden.
  Det kræver over 3 meter – eller hvad har du gjort??

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Klaus

   Normalt siger man at man skal tilstræbe at stigningerne ikke er over 4%. Se indlægget her fra sporskiftet:

   https://www.sporskiftet.dk/forum/stigning-p%C3%A5-spor-fra-plan-til-plan

   Jeg har målt stigningerne på min bane og de ligger mellem 2,2 og 3,3 %.

   Jeg har 4 niveauer på min bane. Fra overkant skinne på et niveau til overkant skinne på næste niveau er der ca 11,5 cm. Jeg bruger C-skinner der er 10 mm høje – pladen er 12 mm – så det giver en fri højde fra overkant skinne til underkant plade på ca 9 cm.
   Det bør ikke være mindre da det så er vanskeligt at redde et afsporet tog.

   Du kan se lidt mere om hvordan min bane er bygget op her:

   https://www.krogsgaardsmodelbane.dk/wp-content/uploads/2020/09/Mist-Zealand-februar-2019_net.pdf

   Håber det kan hjælpe dig lidt videre – god fornøjelse med byggeriet ☺

   Venlig hilsen Jens Krogsgaard

 • Klaus Ginnerup skriver:

  Hej Jens. Hvor høje er de bordben du benytter?

  Bedømmelse:

 • Klaus Ginnerup skriver:

  Hej igen, Jens. Ja, så skal jeg til at bygge. Mens jeg venter på skinnerne skal jeg lige have styr på flg.: Har du anvendt lyddæmpning under dine c skinner?
  mvh
  Klaus

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Klaus

   Jeg har lagt kork under skinnerne – et par mm tykt. Det er limet på med kontaktlim. Husk god udluftning.

   Hilsen Jens

 • Erik Jensen skriver:

  Hej Jens kender du noget skala N

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Erik

   Jeg ved da hvad skal N er og har set mange af disse fine anlæg.

   Men personlig erfaring i at bygge et skal N anlæg har jeg ikke.

   Er det et specifikt spørgsmål du har til skal N ?

   Hilsen Jens

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *