Modeljernbane opbygning


modeljernbane opbygning-min

Der findes mange overvejelser du skal gøre dig, når du vil i gang med opbygning af dit modeljernbane anlæg.

I denne guide vil jeg vise dig hvordan du bygger fundamentet til dit modeljernbane anlæg ved brug af rammer og traceer. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Inspiration fra omverden

Når man har set fantastiske modeljernbane anlæg på udstillinger i Hamborg, Hadsten og Berlin begynder man at drømme om at få sit eget anlæg klemt ind i privatboligen. Vi er så heldige eller måske forudseende at have et hus med kælder.

En dag så jeg Modelbahn Altburg og så var jeg solgt. Den passede fint i min kælder, så jeg skrev til Uwe Braun og fik en del tips af ham til modeljernbane opbygning. Man kan komme næsten hele vejen rundt om modelbanen. Der er godt nok kun ca. 35 cm mellem væg og bane visse steder, så det sætter en naturlig grænse for hvor meget der kan indtages til middag samt længden af cykel motionsturene.

Opbygning af rammer til modeljernbane

Mit anlæg består af en dobbeltsporet hovedstrækning med 2 skyggebanegårde samt en hovedbanegård med navnet Kælderkøbing. Fra Kælderkøbing går der en enkeltsporet sidebane til Bjergkøbing. Jeg går ikke så meget op i epoker og der er heller ikke tale om, at det skal ligne et bestemt område. I min verden kan en DSB MY godt køre rundt i alperne.

Anlægget er bygget op på rammer, så det er lettere at flytte eller bygge om. Oprindelig var modulerne helt adskilt og kun forbundet med hinanden via stik. Her var der dog mange problemer med afsporinger ved samlingerne mellem modulerne, så jeg besluttede at lade togskinnerne gå udbrudt fra modul til modul. Man må så skære skinnerne over eller pille dem op, hvis der skal bygges om eller flyttes.

Mit modeljernbane anlæg er bygget op på 5 moduler, der er fremstillet af 22 mm krydsfiner. Rammerne er 1,2 x 1,3 m. Man kan få byggemarkedet til at udskære i de ønskede mål, så det bliver snorlige. I hjørnerne er der monteret bordben. De enkelte moduler er skruet sammen med bolte.

modeljernbane moduler

Planlægning og opbygning af traceet til modeljernbane

Jeg gik så i gang med at planlægge traceet, som er modeljernbanens rumlige forløb i terrænet. Hertil brugte jeg programmet Wintrack til PC. Det er et glimrende program, der samtidigt er let at bruge. Det findes i en engelsk og en tysk udgave.

planlaegning af traceet

I WinTrack kan man indtaste sin togskinnebeholdning og derefter kan programmet danne en liste over hvad man mangler.

wintrack items list

Traceet udskæres i 12 mm krydsfiner og skrues fast. Til at afmærke, hvor der skal udskæres, bruger jeg en lille fladvogn med en fastgjort blyant ca. 25 mm fra hjulets flange. Skinnerne placeres på pladen og så køres der en tur med “blyantvognen”. Herefter skal der gang i stiksaven. Pas på med at stigningerne ikke bliver for stejle. Det er jo ikke en tandshjulsbane.

Sporlægning i skyggebanegården

Så er der lagt skinner til skyggebanegård nr 1. Man kan nu testkøre strækningen, så man er sikker på, at forbindelsen er OK. Der er monteret et par trækryds inde i rammen, der bærer traceet.

rammer-og-traceer til modeljernbane

Så er første vogn på banen.

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og glæder mig til at se andre forslag til modeljernbane opbygning. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

8 kommentarer

 • Klaus Jakobsen skriver:

  Hej Jens

  Tak for de mange gode tips.
  Jeg skal i gang med en bane på ca. 3×1,5m.
  Hvad planlægger I med mht. stigninger for at komme i flere lag. Her tænker jeg på, at der gerne skal være ca. 10 cm. før togene kan køre over hinanden.
  Det kræver over 3 meter – eller hvad har du gjort??

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Klaus

   Normalt siger man at man skal tilstræbe at stigningerne ikke er over 4%. Se indlægget her fra sporskiftet:

   https://www.sporskiftet.dk/forum/stigning-p%C3%A5-spor-fra-plan-til-plan

   Jeg har målt stigningerne på min bane og de ligger mellem 2,2 og 3,3 %.

   Jeg har 4 niveauer på min bane. Fra overkant skinne på et niveau til overkant skinne på næste niveau er der ca 11,5 cm. Jeg bruger C-skinner der er 10 mm høje – pladen er 12 mm – så det giver en fri højde fra overkant skinne til underkant plade på ca 9 cm.
   Det bør ikke være mindre da det så er vanskeligt at redde et afsporet tog.

   Du kan se lidt mere om hvordan min bane er bygget op her:

   https://www.krogsgaardsmodelbane.dk/wp-content/uploads/2020/09/Mist-Zealand-februar-2019_net.pdf

   Håber det kan hjælpe dig lidt videre – god fornøjelse med byggeriet ☺

   Venlig hilsen Jens Krogsgaard

 • Klaus Ginnerup skriver:

  Hej Jens. Hvor høje er de bordben du benytter?

  Bedømmelse:

 • Klaus Ginnerup skriver:

  Hej igen, Jens. Ja, så skal jeg til at bygge. Mens jeg venter på skinnerne skal jeg lige have styr på flg.: Har du anvendt lyddæmpning under dine c skinner?
  mvh
  Klaus

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Klaus

   Jeg har lagt kork under skinnerne – et par mm tykt. Det er limet på med kontaktlim. Husk god udluftning.

   Hilsen Jens

 • Erik Jensen skriver:

  Hej Jens kender du noget skala N

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Erik

   Jeg ved da hvad skal N er og har set mange af disse fine anlæg.

   Men personlig erfaring i at bygge et skal N anlæg har jeg ikke.

   Er det et specifikt spørgsmål du har til skal N ?

   Hilsen Jens

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *