Modeljernbane opbygning


modeljernbane opbygning-min

Der findes mange overvejelser du skal gøre dig, når du vil i gang med opbygning af dit modeljernbane anlæg.

I denne guide vil jeg vise dig hvordan du bygger fundamentet til dit modeljernbane anlæg ved brug af rammer og traceer. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Inspiration fra omverden

Når man har set fantastiske modeljernbane anlæg på udstillinger i Hamborg, Hadsten og Berlin begynder man at drømme om at få sit eget anlæg klemt ind i privatboligen. Vi er så heldige eller måske forudseende at have et hus med kælder.

En dag så jeg Modelbahn Altburg og så var jeg solgt. Den passede fint i min kælder, så jeg skrev til Uwe Braun og fik en del tips af ham til modeljernbane opbygning. Man kan komme næsten hele vejen rundt om modelbanen. Der er godt nok kun ca. 35 cm mellem væg og bane visse steder, så det sætter en naturlig grænse for hvor meget der kan indtages til middag samt længden af cykel motionsturene.

Opbygning af rammer til modeljernbane

Mit anlæg består af en dobbeltsporet hovedstrækning med 2 skyggebanegårde samt en hovedbanegård med navnet Kælderkøbing. Fra Kælderkøbing går der en enkeltsporet sidebane til Bjergkøbing. Jeg går ikke så meget op i epoker og der er heller ikke tale om, at det skal ligne et bestemt område. I min verden kan en DSB MY godt køre rundt i alperne.

Anlægget er bygget op på rammer, så det er lettere at flytte eller bygge om. Oprindelig var modulerne helt adskilt og kun forbundet med hinanden via stik. Her var der dog mange problemer med afsporinger ved samlingerne mellem modulerne, så jeg besluttede at lade togskinnerne gå udbrudt fra modul til modul. Man må så skære skinnerne over eller pille dem op, hvis der skal bygges om eller flyttes.

Mit modeljernbane anlæg er bygget op på 5 moduler, der er fremstillet af 22 mm krydsfiner. Rammerne er 1,2 x 1,3 m. Man kan få byggemarkedet til at udskære i de ønskede mål, så det bliver snorlige. I hjørnerne er der monteret bordben. De enkelte moduler er skruet sammen med bolte.

modeljernbane moduler

Planlægning og opbygning af traceet til modeljernbane

Jeg gik så i gang med at planlægge traceet, som er modeljernbanens rumlige forløb i terrænet. Hertil brugte jeg programmet Wintrack til PC. Det er et glimrende program, der samtidigt er let at bruge. Det findes i en engelsk og en tysk udgave.

planlaegning af traceet

I WinTrack kan man indtaste sin togskinnebeholdning og derefter kan programmet danne en liste over hvad man mangler.

wintrack items list

Traceet udskæres i 12 mm krydsfiner og skrues fast. Til at afmærke, hvor der skal udskæres, bruger jeg en lille fladvogn med en fastgjort blyant ca. 25 mm fra hjulets flange. Skinnerne placeres på pladen og så køres der en tur med “blyantvognen”. Herefter skal der gang i stiksaven. Pas på med at stigningerne ikke bliver for stejle. Det er jo ikke en tandshjulsbane.

Sporlægning i skyggebanegården

Så er der lagt skinner til skyggebanegård nr 1. Man kan nu testkøre strækningen, så man er sikker på, at forbindelsen er OK. Der er monteret et par trækryds inde i rammen, der bærer traceet.

rammer-og-traceer til modeljernbane

Så er første vogn på banen.

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og glæder mig til at se andre forslag til modeljernbane opbygning. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *