Modeltog sporlægning


modeltog sporlaegning

Modeltog sporlægning er en af grundstenene i anlægsbygning af modelbanen. Men nye togskinner har som regel ikke det beskidte og ædle look, som ellers kendetegner togskinner efter årtiers slid. Så hvordan får man nye togskinner til at se mere livagtige ud på modeltogbanen?

I denne guide vil jeg vise dig en metode til modeltog sporlægning og til at få dine togskinner til at se livagtige ud. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Togskinne type til sporlægning

Jeg bruger Märklin C-skinner (24188) til min modeltogbane. Nedenfor kan du finde gode tips til hvilke andre materialer du kan bruge til modeltog sporlægning.

Ballast til modeltogskinner

Jeg bruger Noch brun ballast (09372) til modeltogskinnerne. Det kan varieres med Noch grå ballast (09165), som ligner nyere ballast, der ikke har fået så meget bremsestøv og olie.

ballast til modeltogskinner

Græstotter til sporlægning

Derudover bruger jeg Noch græslim (61130) til sporlægningen. Husk at komme en dråbe sulfo i for at tage overfladespændingen.

Ydermere har jeg brugt Noch græstotter (07016) til at få modelsporet til at se livagtigt ud. Græstotterne limes fast til underlaget på din modeltogbane, hvorefter det brune ballast drysses omkring græsset for at få det til at se realistisk ud.

graestotter til sporlaegningen

Maling af modelsporene

Sidst har jeg brugt diverse Vallejo modelfarver til maling af modelsporene, der kan blandes og sprøjtes på med airbrush eller pensel. Skinnestrengen bør males rustfarvet.

vallejo modelfarver

Det kan tage lidt tid at finde ud af præcist i hvilken rækkefølge tingene skal gøres. Men med noget tålmodighed og de rigtige materialer, så kan du opnå et fornuftigt resultat og få dine modeltogskinner til at se realistiske ud. Prøv dig frem og se hvad der virker for dig.

sporlaegning paa modeltogbane

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og at du har fået indsigt i hvilke materialer du kan bruge og hvordan det kan komme til at se ud. Jeg glæder mig til at se andre forslag til modeltog sporlægning på dit anlæg. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

2 kommentarer

 • Kim Christensen skriver:

  Hej Jens
  Du har her kreeret et super fint værktøj, med relevante indspark og informationer omkring ballast m.v..! Meget brugbart og “hands-on” viden, for “os” der endnu har meget at lære, inden for denne spændende og kreative hobby, med mange facetter for os hver især – modeltogs (osse) eller ej
  TAK Jens, for dette yderst sympatisk og overskudsagtigt initiativ = værdsat herfra 1 stk. MIST amigo

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Tak skal du have – godt at det kan bruges.

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *