Værksted og modelbaneudstyr


modelbaneudstyr

På samme måde som vores biler af og til skal på værksted, ja så skal vores modelbaneudstyr af og til serviceres. Jeg synes at det er en fornøjelse og glæde selv at gøre dette, da det giver en indsigt i den ret avancerede teknik, som de små togmodeller indeholder. Det gælder både traditionel og digital mekanik, ligesom en mekaniker jo også næsten skal være IT-uddannet for at kunne fejlfinde og servicere vores køretøjer.

Ved siden af min modeltogbane har jeg et mindre rum, der tidligere var fyrrum på ca. 2×3 meter. Oliefyret er for længst røget ud, så i dag er der blot en væghængt naturgaskedel tilbage. Så her burde der være plads til et lille fint værksted til at servicere mit modelbaneudstyr.

I denne guide giver jeg et par tips til hvordan du kan indrette et værksted til dit modelbaneudstyr. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Ryd op

I starten fungerede mit værksted ikke særlig godt, da der var alt for meget i det lille rum. For at komme det til livs tømte jeg rummet og delte indholdet op i 3 bunker:

  1. Det der skal gemmes
  2. Det der skal på containerpladsen
  3. Det der skal gives væk eller skal til sommerhuset

Det er ret imponerende så mange malingsjatter man har stående og som aldrig skal bruges og hvad skal man med 4 hamre og 3 loddekolber? Efter en del ture til den lokale containerplads begynder det at lysne op i kælderrummet. Så blev rummet ryddet. Nu skal der bare gøres rent og males. Nedenfor kan du se hvordan værkstedet så ud før og efter oprydningen.

værksted før oprydning

værksted efter oprydning

Opsætning af skab og skuffer

Så kom der skabe og skuffer op. Skabene er nogle standard hvide IKEA PAX skabe. De er gode til værktøjsskabe og jeg har 4 styk i 50cm bredde og ca. 2m høje. Skufferne er fra en skuffereol med 10 skuffer fra Bauhaus.

skab og skuffer

I nogle af skabene er der hylder med maling mm. og i andre hænger der en masse værktøj.

indhold i skabe værksted

Opsætning af bordplade

Jeg har også købt en limtræsplade fra Bauhaus, som jeg har sat op i værkstedet. Bordpladen er 50 cm bred, 220 cm lang og ca. 1,8 cm tyk.

træplade i værksted

Opsætning af sortimentbokse

Er du typen, der også bliver helt glad nede i maven, når hver en lille dims ligger pænt på sin plads? Man har altid et utal af dimser på lager. Så jeg plejer at sige, jo mere orden desto mere arbejdsglæde. For mig handler det om, at få så meget ud af den tid, jeg har, til min modeltogbane fritidsbeskæftigelse som muligt. Og hvis der er noget jeg ikke gider, så er det at bruge halvdelen af tiden på at lede og lede og atter lede efter en bestemt skrue eller dims. Så jeg synes det er sjovere og lettere, når der er system i dimserne. Det er i hvert fald praktisk at have et opbevaringssystem til skruer og andre små værktøjsdele. Du kan f.eks. købe en sortimentboks med 39 rum hos Harald Nyborg.

sortimentbokse skuffereol

Hjemmelavet trick

Smid aldrig brugte syltetøjsglas eller rødbedeglas ud. De kan nemlig bruges til at opbevare dimser i (mit hjemmelavet trick). Bor låget fast på en træplade og skru pladen op i loftet. Så har man et genialt lager til dimser, ballast eller græs.

opbevaring af dimser

Opsætning af prøvestrækning

Jeg har trukket en ledning fra programmeringssporet på banen og ind til værkstedet. Ledningen er afsluttet med et par banan-stik, der så kan tilsluttes en prøvestrækning på ca. 1m. Til styring af min modeltogbane bruger jeg en ESU Ecos 2 samt softwareprogrammet Windigipet, hvorfra styringen kan foregå via en iPad. Jeg forbinder blot min iPad også kan jeg betjene, fejlsøge og teste maskinerne i værkstedet.

styring via ecos2

Køb af lokomotiv vugge

Sidste tip til modelbaneudstyr i denne guide er, at jeg har investeret i en ESU 41010 lokomotiv vugge, som er uundværlig at have i værkstedet.

lokomotiv vugge

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og glæder mig til at se dit bud på en indretning af et værksted til modelbaneudstyr. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *