System i ledninger til modeljernbane


system i ledningerne

Selvom at jeg har bygget en digitalstyret modeltogbane, så er der stadig ufattelig mange ledninger at holde styr på. Efter erfaring med de første par prøvebaner har jeg nu fået sat system i ledningerne og denne opsætning vil jeg gerne dele med dig.

I denne guide beskriver jeg hvordan du kan opsætte et system i ledninger til din modeltogbane. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Opsætning af system

Ledningerne kan opdeles i følgende fire hovedgrupper:

 • Digital kørestrøm
 • Ikke-digital strøm – sporskiftedrev mm.
 • Ikke-digital strøm – belysning i huse mm.
 • S88 tilbagemeldinger

Den digitale kørestrøm føres frem gennem 2 isolerede installationskabler, der som vist nedenfor er sat på en lægte, som løber under banens midte i hele længden. Skinnerne forsynes så med kabler påloddet de 2 installationskabler på ca. 2 meter.

digital kørestrøm

Den ikke-digitale strøm til at forsyne sporskiftedrev mm. sidder på den anden side af lægten. Denne strøm benyttes i det hele taget alt hvor der skal være konstant ikke-digital strøm. Ikke-digital strøm til belysning i huse mm. har sit eget netværk, da de skal kunne afbrydes med K83 og K84 dekodere.

ikke digital kørestrøm

Tilbagemeldingerne samles i en kabel-installationskanal, der løber parallelt med strøm-lægten i hele banens længde. Det er vigtigt at disse tilbagemeldingskabler ikke ligger for tæt på strømforsyningsledningerne af hensyn til at undgå forstyrrelser.

s88 tilbagemeldinger

Samling af ledninger

Ledningerne samles i en kabel-installationskanal og forbindes til dekoderne (set bagfra nedenfor).

system i ledningerne

Montering af dekoderbokse

Alle dekoderbokse S88, K83 og K84, drejeskivedekoder samt servomotordekodere er alle trukket frem på banens forside som vist nedenfor. Dette er for at skåne teknikerens ryg.

dekoderbokse samlet

Dekoderboksene er monteret på plader, der kan drejes, som vist nedenfor. Dette er for at gøre det lettere for det tekniske personale at arbejde og fejlsøge på anlægget.

dekoderbokse monteret på plader

Jeg håber at du har fundet inspiration til at sætte system i ledningerne til din modeltogbane. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

2 kommentarer

 • Bo skriver:

  Hej Jens
  tak for super gode guides – og ikke mindst gode videoer.
  jeg har kigget efter hvordan du laver din signalstyring og kombinerer den med nedbremsning. er det noget du bruger windigipet til eller anvender du eksempelvis bremsemoduler i forbindelse med dine signaler?

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Bo

   Tak for de pæne ‘roser’

   Jeg bruger ikke bremsemoduler – det hele styres fra Windigipet. Jeg synes at det er væsentligt lettere og mere overskueligt.

   Til min første bane for mange år siden brugte jeg bremsemoduler – det var lidt bøvlet synes jeg så jeg downloadede en gratis prøveversion af Windigipet og blev glad for det. Siden købte jeg den fulde version og styrer nu alt med den.

   Er det en ny bane du skal bygge – eller er det en eksisterende ? Bruger du tilbagemeldinger på din bane ? Det skal man næsten for at få glæde af Windigipet.

   Med venlig hilsen
   Jens Krogsgaard

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *