Nedbryderkran styret fra Windigipet


nedbryderkran styret fra windigipet

Kunne det ikke være sejt, hvis min nedbryderkran blev levende, så der kom mere liv på modeltogbanen? Da nedbryderkranen førhen stod bomstille besluttede jeg, at kranen skulle arbejde. Planen er at den skal hamre løs på huset med en tung kugle og når kuglen rammer huset, skal der lyde et brag.

I denne guide beskriver jeg hvordan du kan opsætte en digitalstyret nedbryderkran med Servo og ESU styring til din modeltogbane. Det hele styres fra Windigipet. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Køb af udstyr

Jeg har købt en Faller 130466 Nedbryderkran, som jeg fandt på en modelbanemesse i Valbyhallen. Kranen samles og nedenunder anbringer jeg en lille ESU 51804 servo. Denne styres fra en ESU 51822 servokontroller.

Montering af nedbryderkran

Nedbryderkranen er nu samlet og servo’en er monteret og afprøvet. Servo’en er indstillet så hastigheden og vinklen er passende. Dette indstilles let med ESU servokontrollen. Den medfølgende plastkugle udskiftes med et tungere blylod fra lystfiskerkassen.

faller nedbryderkran

Download lydfil

Vi skal nu finde en passende mp3 lydfil. Jagten på google går ind. En nedbryderkugle hedder en wrecking ball på engelsk. Efter lidt søgen finder jeg hjemmesiden Pound5.com, som indeholder nogle lydfiler, der vil passe godt til nedbryderkranen. Afspil og lyt til de forskellige lydfiler og når du har fundet en, som du synes godt om, så henter du filen ved at trykke på ‘download preview’ knappen. I denne guide bruger følgende lydfil. Lydfilerne kan downloades gratis i .mp3 eller .m4a format.

Hvis du ønsker kun at bruge en lille bid af lydfilen, så kan man klippe den til. Til dette formål kan du anvende programmet mp3cut.net. Vi har nu en brugbar .mp3 fil. Vi kalder den Kugle_Lyd.mp3 og gemmer den i Windigipet’s Sound folder.

pond5 wrecking ball sound

Opsætning i Windigipet

Nu skal vi have konfigureret Windigipet. I Windigipet har vi et oprettet lille kontrolpanel, hvor vi kan styrer et par af de levende detaljer. Se billedet nedenfor.

nedbryderkran kontrolpanel

Til at oprette disse funktioner til nedbryderkranen skal du gøre følgende:

  • Start trackdiagrameditoren
  • Anbring en linje med tekster og symboler
  • Når symbolerne er anbragt trykkes på gem

Servo
Til at aktivere servo’en opsættes adressen 177.

aktiver servo 177

k84 switch
Tilføj en tekst samt en ‘Crane boom up and down’ (k84 switch) med adressen 184.

k84 switch

Checkbox kran
Tilføj et checkbox felt med adressen 171. Når vi afkrydser dette felt skal kranen starte.

checkbox start kran 171

Checkbox lyd
Tilføj et checkbox felt til lyd med adressen 602. Dette felt benyttes til styring af lyden og benyttes udelukkende af dispatcheren.

checkbox lyd 602

Nu skal vi finde vores .mp3 fil fra tidligere. Vi kan teste om den fungerer. Derefter startes dispatcheren. Som det fremgår nedenfor, har vi et punkt der hedder ‘Nedbryder’ med 3 underpunkter.

lydfil dispatcher

I disse 3 underpunkter sker der følgende:

0212 start nedbryd til

0013 start nedbryd fra

0014 kugle lyd

Vi kan nu teste nedbryderkranen ved at afkrydse feltet ’Aktiver’. Nu skulle kranen gerne kører fra venstre mod højre – der lyder et brag – og herefter venter den 3 sekunder og kører til venstre. Efter 3 sekunder gentager showet sig. Når vi ikke gider hører mere på kranen, så deaktiveres ‘aktiver’ feltet.

Se videoen Den Skøre Kugle for mere inspiration til at opsætte en nedbryderkran styret fra Windigipet til din modeltogbane.

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og glæder mig til at se andre eksempler på en digitalstyret nedbryderkran. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *