Modeltog svævebane med gondol


modeltog svævebane

En modeltog svævebane er en ret sej ting at have med på sin modeltogbane, hvis jeg selv skal sige det. Derfor besluttede jeg at bygge en svævebane til Kælderkøbing.

I denne guide vil jeg vise dig hvordan du bygger en modeltog svævebane til din modeltogbane. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Køb af svævebane og servomotor

På mit modeljernbaneanlæg har jeg købt en Brawa svævebane (6340). Problemet med denne svævebane var, at motoren larmede temmelig meget og samtidigt kunne jeg godt tænke mig at kunne styre den digitalt på samme måde som mine lokomotiver. Så fandt jeg en tysk artikel skrevet af Dominik Bugschat vedrørende ombygning af svævebanen.

Dominik har været behjælpelig med et par spørgsmål via mail. Hans beskrivelser er virkelig gode og lette at følge. Han har benyttet en Servo RS2 MG/BB. Idéen er, at man udskifter den gamle motor med en ’hakket’ servo. Nej, at “hakke en servo” er ikke det samme som vi gjorde med knallerter tilbage i 70’erne. Der er tale om at ændre servoen til at køre 360 grader rundt ligesom en almindelig motor. Den er meget stærk på grund af gearingen og så er den billig.

Ankomst ved Talstation

Her ses Talstationen. I denne bygning har jeg placeret 2 reed sensorkontakter på det vandrette dæk i bygningen. I bunden af hver af de to gondoler på modeltog svævebanen sidder der en magnet. Når disse magneter er over reedkontakten skabes kontakt. Her er der tale om S88 tilbagemeldinger. Der sendes altså signal via S88 om at den ene eller anden gondol er ved talstationen.

talstation svævebane

Nedenfor ses motordrevet med den hakkede servomotor.

svævebane motor

Styring af svævebane fra Windigipet

Nedenfor ses styringen af motoren. Der benyttes en almindelig lokomotivdekoder.

styring af svævebane-motor

Her ses pendulstyringen i Windigipet. Pendulstyringen foretages ved at gondol 1 kører fra Talstation til BergStation og gondol 2 kører fra Bergstation til Talstation. Farten justeres ved at benytte profiler på strækningen.

pendulstyring i windigipet

Nedenfor ses gondolen i Windigipet, hvor lyset kan tændes og slukkes samt hvorfra den kan køres manuelt eller som del af automatikken.

gondol styring windigipet

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og glæder mig til at se eksempler på modeltog svævebaner på dit modeljernbaneanlæg. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *