Modeltog overvågning med webcams


modeltog overvågning med webcam

I Kælderkøbing har jeg to skyggebanegårde og for at kunne følge med i hvad der sker dernede, har jeg opsat 2 webcams i hver af disse banegårde til modeltog overvågning.

I denne guide beskriver jeg hvordan du kan opsætte webcams til modeltog overvågning, så du kan få det fulde overblik over aktiviteten på din bane. Det kan bl.a. være i tunneler, under jorden, på perronen, i remissen eller i garagen? Brug din fantasi til at finde det perfekte sted til modeltog overvågning. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Tilslutning af webcams til PC

Til denne guide har jeg brugt 4 x Logitech C270 Webcams fra Proshop.

Jeg havde engang 4 webcams forbundet med USB til samme PC, hvor jeg brugte Windigipet til styringen af modeltogbanen. Det var noget bøvl at få alle fire webcams til at fungere tilfredsstillende på én gang, så derfor har jeg fået fat i en ekstra PC, der kan klare to af kameraerne, imens den bærbare Windigipet PC klarer de to andre webcams. Det giver samtidig muligheden for at tilslutte flere skærme til modeltog overvågning.

Styring af tv-skærme

Jeg er monteret 3 tv-skærme over baggrunden på modeltogbanen, således at det er let at se hvad der foregår inde i “underverdenen”. Min bærbare PC kører Windigipet og styrer samtidigt højre tv-skærm. Den midterste og venstre tv-skærm er styret fra en stationær PC med 2 netkort.

styring af tv skærme

Der er en skærm til hver af de to skyggebanegårde. Nedenfor kan du se den lille skyggebanegård, hvor der er opsat et webcam ved indkørsel og udkørsel. Fordelen ved modeltog overvågning med webcams er, at man med lidt øvelse kan styre toget ved at overvåge det på skærmen.

webcams i skyggebanegårde

Jeg har faktisk også et webkamera installeret i rundremissen. Det giver en sjov effekt, når lokomotiver kører ind og ud af remissen.

Overvågningsprogram

Jeg bruger programmet ContaCam til modeltog overvågning med webcam. Programmet er gratis, virker til PC og fungerer stabilt.

contacam software

Ved modeltog overvågning med webcams kan man også benytte lejligheden til at optage videoklip fra webkameraerne med lyd. Disse videoklip kan så indgå i en film af din modeltogbane.

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og glæder mig til at se andre bud på opsætning af webcams til modeltog overvågning. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

1 kommentar

  • lar sørensen skriver:

    Du kan med fordel måske anvende en raspberryPI til at fungere som Camera server 🙂

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *