Lys til modelhuse


lys til modelhuse

Belysningen i mine bygninger på modeltogbanen bestod oprindeligt af én eller flere pærer anbragt centralt i bygningen. Den går jo ikke i dag – nu skal man kunne tænde lyset individuelt i de enkelte rum. I denne guide beskriver jeg hvordan du kan installere digitalt styret lys i dine bygninger på din modeltogbane. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Køb af lyskasser til vinduer

Til denne guide har jeg købt et sæt Viesmann (6005) lysbokse, der passer til de fleste almindelige vinduer.

I boksen monteres en LED lysdiode. Her har jeg købt et sæt Viessmann (6006) lysdioder med 10 stk.

montering af diode

Man kan selvfølgelig også designe sine egne lyskasser. Specielt til større vinduer kan det være nødvendigt, da man ikke kan få lyskasser til store vinduer. På billedet nedenfor ses nogle lyskasser jeg har lavet til Kibris Bonn station. Som det fremgår, har jeg sat tapet i lyskassen – det ser godt ud, når tapetet bliver belyst.

tapet i lyskasser

Montering af lyskasser på gavl og facade

Her er 3 kasser monteret på en gavl. Det er lettest at montere kasserne inden huset samles. Man skal selvfølgelig huske at kontrollere at kasserne ikke støder sammen.

lyskasse montering på gavl

Når limen er tør giver jeg lyskassen og samlingen en gang sort maling, der skal sikre, at der ikke slipper noget lys ud andre steder end gennem vinduet.

gavl males sort

Her har jeg så fået samlet gavle og facader. Jeg bruger som regel kun lyskasser dér hvor man kan se vinduerne.

samling af gavl og facader

Forbind ledninger til multidekoder

Dernæst skal alle ledninger forbindes til en multidekoder, da jeg gerne vil kunne tænde de enkelte lysdioder individuelt. Til det anvender jeg en Digikeijs DR4018 multidekoder, der kan konfigureres til at tænde og slukke op til 16 udgange.

multidekoder boks til dioder

Når man vil bruge en Digikeijs DR4018 multidekoder til tænd/sluk af lamper skal man først give boksen en adresse. Boksen kan nu bruges til sporskifter og andre magnet artikler – altså give en puls. Hvis man vil bruge den permanent til tænd/sluk skal man konfigurere CV47 til værdien 1. Dette gøres lidt forskelligt afhængigt af hvilken central man har – på en ECOS gøres følgende:

 1. På DR4018 trykkes på knappen ‘Program’ – så tænder der er LED ved siden af knappen.
 2. På ECOS’en vælger man nu ‘Decoder DCC programmering’ – og sætter værdierne som vist på skærmbilledet nedenfor – og trykker nu på knappen ’Skriv’.

decoder programmering dcc

Vi er nu klar til at montere huset på sin plads. I dette tilfælde har jeg lavet en kælder til huset, hvor Digikeijs boksen placeres. Vi skal så kun have ledninger ud til digital-strøm samt til forsyning til lysdioderne. På mit anlæg holder jeg disse to kredse adskilt – digitalt strøm sparer jeg på – det bruges kun hvor det er absolut nødvendigt. På denne måde har jeg hidtil undgået at bruge boostere.

montering af hus med dekoder

Så er huset monteret og vi har testet at alt fungerer.

Opsætning af program i Windigipet

I Windigipet kan vi lave et program, der tænder lyset i bygningerne med en vis forsinkelse mellem de enkelte lys. Til dette bruger jeg signal-post-assistenten. Nedenfor ses eksempelvis Jagtslot og Edelweiss – samt et par tænd/sluk knapper. Når man trykker på tænd/sluk knappen tænder eller slukker de enkelte lysdioder med den angivne forsinkelse mellem hver.

windigipet program til lys

I signal-post-assistenten oprettes en linje for hver lysdiode samt en gruppe for tænd og en gruppe for sluk. For hver af linjerne defineres en betingelse.

signal post assistent

Nedenfor vises et eksempel hvor betingelsen er, at hvis man har aktiveret tænd/sluk funktionen og tænd er aktiveret – så skal der ske følgende: Adresse 0263 (stuen tv) sættes til tænd. Samtidig kan vi se, at dette sker med en forsinkelse på 1000 ms – altså 1 sekund efter forrige betingelse.

Edelweiss betingelser

Sådan! Så kom der lys i bygninger på modeltogbanen i Kælderkøbing.

Se video af Lys i bygninger i kælderkøbing, der viser hvordan man bygger huse med digitalt styret lys.

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og jeg glæder mig til at se eksempler på lys i bygninger på din modeltogbane. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

2 kommentarer

 • Torben Lund skriver:

  Hej Jens
  Jeg har før kontaktet dig med stor glæde.

  Nu har jeg et nyt spørgsmål har små gadelamper på 3v som jeg skal bruge til mærklins transformator.

  Ved du hvor stor modstand der skal foran for at pæren ikke springer.
  Venlig hilsen. Torben

  Bedømmelse:

  • Jens Krogsgaard skriver:

   Hej Torben,

   Jeg tror jeg ville starte med at prøve en 1000 ohms modstand. Hvis den lyser for svagt kan du prøve med en 800 og evt 500 ohms modstand.

   Hilsen Jens

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *