Fremstilling af rammer og traceer

0
5149

I denne guide viser jeg hvordan du bygger fundamentet til dit modeltogbaneanlæg ved brug af de rette materialer.

Anlægget er bygget op på rammer således at det vil være lettere at flytte eller bygge om. Oprindelig var modulerne helt adskilt – kun forbundet med hinanden med stik. Der var dog så mange problemer med afsporinger ved samlingerne mellem modulerne, så jeg besluttede at lade skinnerne gå udbrudt fra modul til modul. Man må så skære skinnerne over – eller pille dem op – hvis der skal bygges om eller der skal flyttes.

Anlægget er bygget op på 5 rammer, der er fremstillet af 22 mm krydsfiner. Rammerne er 1,2 x 1,3 m. Man kan få byggemarkedet til at udskære i de ønskede mål – så det bliver snorlige. I hjørnerne er der monteret ben. De enkelte moduler er skruet sammen med bolte.

Traceet udskæres i krydsfiner 12 mm og skrues fast. For at afmærke hvor der skal udskæres bruger jeg en “blyantvogn” – en lille fladvogn, hvor der er fastgjort en blyant ca. 25 mm fra hjulets flange. Skinnerne placeres på pladen – og så køres der en tur ned “blyantvognen”. Herefter skal der gang i stiksaven. Pas på med at stigningerne ikke bliver for stejle – det er jo ikke en tandshjulsbane.

Fremstilling af rammer og traceer

Så er der lagt skinner til skyggebanegård nr 1. Man kan nu testkøre strækningen, så man er sikker på, at forbindelsen er OK. Der er monteret et par trækryds inde i rammen, der bærer traceet.

Rammer og traceer

Så er første vogn på banen. Jeg håber at denne guide har været nyttig til at give dig indsigt i fremstilling af rammer og traceer til din modeltogbane.

[ratings]

Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast din kommentar
Please enter your name here