Sponsoreret link: Slip kreativiteten løs - spar op til 90% på hobbyartikler
Bjerge til modelbane kan inspirere rigtig mange modeljernbanebyggere. Bjerge bruges ofte ved landskabsbygning til at skabe en unik stemning og oplevelse på modelbanen. Jeg synes at det er fascinerende at bygge et anlæg op fra bunden ved starte med banen og så bygge landskab og bjerge rundt om banen.
I denne guide vil jeg vise dig en teknik til landskabsbygning af bjerge til din modelbane. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:
Inspiration fra Gerd the builder
Jeg lærte at bygge bjerge til modelbanen af ’Gerd the builder’ fra Miniature Wunderland. Ved at se de to videoer nedenfor, så er du godt rustet til at starte med landskabsbygning af bjerge til din modelbane. Så skal man bare øve sig.
Skumplader til bjergstykker
Til at bygge bjerge til modelbanen har jeg brugt XPS skumplader. XPS står for eXtruderet PolyStyren. Fordelen ved disse skumplader i modsætning til almindelig flamingo plader er, at de er lettere at skære i og så sviner de ikke så meget som flamingo gør. Det er temmelig dyrt, så husk at gemme alle stumper og stykker.
XPS skumplader er dog svære at finde i byggemarkeder, så du skal gå på jagt online. Et godt tip fra Kenny henviser til at købe XPS skumplader hos Architegn, som er en butik der forhandler materialer til arkitekter og designere.
Støbeformer og modelgips
Jeg bruger en Noch støbeform (61235) i gummi til at støbe granit moduler og bjergstykker, der kan brækkes over og klistres fast med gips.
Til gipsen bruger jeg cera-mix standard modelgips, da det er let at arbejde med og det efterlader ingen bobler.
Maling har jeg skaffet billigt ved at købe små prøvedåser i diverse byggemarkeder. De må snart undre sig over at jeg aldrig køber over o,25 l.
Det er herligt arbejde at bygge sit eget bjerg til modelbanen. Så herligt at jeg aldrig har fået taget billeder af processen. Så følg bjergmesterens videoer ‘Gerd the builder’ 1+2. Nedenfor kan du se et eksempel på landskabsbygning af bjerge i Kælderkøbing.
Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og glæder mig til at se eksempler på bjerge til din modelbane. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.
Carsten skriver:
Hej Jens.
Jeg har forgæves forsøgt at få fat i XPS plader til vores modelbanen. Hver gang man går i et byggemarked henviser de til flamingo plader ? På det link du har, kan jeg heller ikke se nogle priser? Har du et direkte link til bestilling med priser.
Øvrigt tak for gode links til modelbygning
Mvh
Carsten
Kenny skriver:
https://architegn.dk/shop/skum-xps-skum-80c1.html?fbclid=IwAR0aQYpnW0L9yHXxIK1xDHjrxoKgmm7TySKZI0foKyLcg562ZCscpPVIPsw
Jens Krogsgaard skriver:
Hej Carsten
Jeg kan se at du spørger til hvor man kan købe XPS skum. Da jeg købte mit for snart 10 år siden købte jeg det i Malmø – i et byggemarked. Jeg mener at det var Bauhaus. Dengang var det svært at finde i Danmark så jeg kørte til Sverige og fyldte bilen op.
Idag har jeg set at man benytter det til isolering af gulve i dansk byggeri så det må være ti, at skaffe herhjemme.
En google søgning gav blandt andet dette hit
https://www.isomaster.dk/vare/isomaster-xps/
Du kan da prøve at kontakte dem og høre om det er noget du kan bruge.
God fornøjelse med bjergene – det er sjovt at lave bjerge
Husk hvis du skal bruge modelgips kan det købes i sække til en fornuftig pris hos kalk og mørtelværkerne
Hilsen Jens Krogsgaard
Kenny skriver:
Hej Carsten
jeg havde præcis det samme problem men her er et link
https://architegn.dk/shop/skum-xps-skum-80c1.html?fbclid=IwAR0aQYpnW0L9yHXxIK1xDHjrxoKgmm7TySKZI0foKyLcg562ZCscpPVIPsw
https://www.bauhaus.dk/logoclic-gulvunderlag-xps-easy-2-2-mm-15-m.html hvis det skal være meget tyndt kan limes sammen med spraylim
http://www.greenstuffworld.com/en/51-textured-rolling-pins er altså også geniale
https://www.youtube.com/watch?v=1sbOT-B9HIk&t=38s
Jan Grølsted skriver:
Alt det gips jeg kan finde virker som om der er ret flydende når det blandes op og er til støbning. Er det en speciel type til spartling / formning til landskab?
Bedømmelse:
Kirsten kristensen skriver:
Hej
Kan jeg bruge dit bjergprojekt i et drivhus, hvor der skal gro kaffeplanter? Det skal starte med en strand og en vandkant. 200 meter derfra gror de vilde kaffeplanter og 2000 höjdemeter gror kaffen i plantager. Jeg vil også gerne have en flod med akvariefisk i. Alt iralt bliver det jo et lidt fugtigt og varmt miljö. Kan materialerne tåle det?
Jeg er helt på var bund, ud i den form for kreativitet. Kan kun få ideerne.
Håber nigrn vil svare.. Og takker på forhånd, kirsten
Bedømmelse:
Hold dig opdateret med de nyeste modeltog guides, videoer og nyheder fra Jens Krogsgaard.
Tilmeld nyhedsbrev »Drevet af WordPress
Kælderkøbing blev grundlagt i 2011 af Jens Krogsgaard. I alt 36 modeltog guides er udgivet.
© Modeltog-Guide.dk 2024