Patinering med airbrush


patinering med airbrush modeltog

Et nyt modeltog, der lige er kommet ud af æsken, er som regel blankt og fint. Kan man ikke gøre noget for at fjerne det plastik-agtige look, så det kommer til at ligne et ægte gammelt tog, der både er beskidt og ældet.

I denne guide beskriver jeg hvordan du kan patinere dit modeltog med en airbrush. Her er en hurtig oversigt over, hvad du kommer til at lære i guiden:

Køb og tilpasning af drejeskive

Før vi skal i gang med patineringen skal vi lige have indrettet en arbejdsplads. I IKEA kan man købe en Snudda drejeskive til 45 kr. og der er ovenikøbet kugleleje i skiven. Den er 39 cm i diameter, som er lidt for stor til min smag, så jeg saver den ned til ca. 25 cm i diameter.

snudda drejeskive

Lav en vippe til drejeskive

Jeg laver en slags vippe der kan klemmes på drejeskiven. Så kan vores vogne og lokomotiver hvile her, mens vi udøver skønhedskuren.

drejeskive vippe

Så er vippen monteret på drejeskiven og det hele er sat ind i en stor plastikkasse fra det lokale byggemarked. Der er pt. ikke installeret udsugning – det skal jeg snart have gjort.

patinering med airbrush

Køb af airbrush

Til patineringen har jeg købt en Airbrush starter kit 3. Jeg købte dette sæt, som har alt hvad man har brug for til en nybegynder. Der følger en udemærket instruktionsvideo med. Men hvordan kommer man så i gang med at patinere med airbrush? Start med at finde nogle billeder at dit lokomotiv, som det ser ud i virkeligheden. Du kan også finde billeder af tilsvarende modeller, der er patinerede.

Patinering trin for trin

Jeg har fundet stor inspiration fra denne tutorial video, som viser følgende steps:

  1. Støv modellen af
  2. Tilsæt ’wash’ ved at benytte airbrush med Vallejo Acryllics. Del farve med 1/3 Black gray, 2/3 burnt umber, + lidt fortynder
  3. Samme farve som ovenfor anvendes, men den påføres nu med pensel for at fremhæve de steder, der skal være særligt snavsede
  4. Tilføj patineringspulver blandt andet rust og kalk ved vandkasser
  5. Fiksér pulveret med Varnish mat spraylak

Det er faktisk ikke så svært – og resultatet bliver overraskende godt. Det kan anbefales at starte med nogle gamle vogne. De kan blive ret flotte. Nedenfor ses mit Litra T lokomotiv – før og efter patineringen.

modeltog litra t før

modeltog litra t efter

Jeg håber at du har fundet denne guide brugbar og jeg glæder mig til at se eksempler på patineringer af dine lokomotiver. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede guides

Om Jens Krogsgaard

Hej, jeg hedder Jens og jeg har i de sidste 9 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i små guides, således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby. Læs mere »

4 kommentarer

  • Claus Stabell skriver:

    Super godt lavet godt lide danne patineringer i guide da jeg også selv er begyndt

    Bedømmelse:

    • Jens Krogsgaard skriver:

      Ja – det er sjovt at patinere. man begynder faktisk at se på verden på en anden måde efter man har prøvet det. For hvordan er det nu ting ser ud når de ældes? – det finder man rigtig ud af når man selv skal få dem til at se gamle og brugte – og realistiske – ud.

  • Klaus Ginnerup skriver:

    Hej Jens. Vedr. airbrush; bruger du stadig begyndersættet, eller er det kun godt nok i begyndelsen?

    Bedømmelse:

    • Jens Krogsgaard skriver:

      Hej Klaus

      Det er stadig det samme sæt jeg anvender og det fungerer fint.
      Hilsen Jens

Skriv et svar

Husk, at alle kommentarer modereres i henhold til vores kommentarpolitik, og at din E-mail adresse IKKE vil blive delt eller offentliggjort. Lad os føre en personlig og meningsfuld samtale. Påkrævede felter er markeret med *