Indret modeltogbane værksted

0
1877

På samme måde som vores biler af og til skal på værksted – ja så skal også vores modelbaneudstyr af og til serviceres.

Jeg synes at det er en fornøjelse og glæde selv at gøre dette – det giver en indsigt i den ret avancerede teknik disse små modeller indeholder. Det er både traditionel mekanik – men da næsten alle lokomotiver idag er digitale så kræver det næsten det store pc-kørekort at få de små bæster til at køre ordentligt. Også her passer sammenligningen med vores biler – her skal en mekaniker jo også næsten være IT-uddannet for for kunne fejlfinde og servicere vores køretøjer.

Ved siden af mit modeltogbane rum har jeg et mindre rum der tidligere var fyrrym – det er på ca 2 x 3 m. Oliefyret er forlængst røget ud – så idag er der blot en væghængt naturgaskedel tilbage – så der burde være plads til et lille fint værksted. Værkstedet fungerede bare ikke så godt – det skyldtes at der var alt for meget i det lille rum. For at komme det til livs tømte jeg rummet og delte indholdet op i 3 bunker:

  1. Det der skal gemmes
  2. Det der skal på container-pladsen
  3. Det der skal gives væk – eller skal til sommerhuset

Det er ret imponerende så mange malingsjatter man har stående og som aldrig skal bruges – og hvad skal man med 4 hamre og 3 loddekolber ? Efter en del ture til den lokale containerplads hvor de ansatte efterhånden kender én lysner det i kælderrummet 🙂

foer-vaerksted

Sådan så værkstedet ud før der blev ryddet op. Det er ikke ligefrem optimalt at servicere et dyrt digitalt lokomotiv her.

oprydning-rum

Så blev rummet ryddet – så skal der bare gøres rent og males. Til venstre skal der nogle billige 40 cm brede ikea skabe op – til højre skal der en bordplade op.

skab-og-skuffe

Så kom der skabe og skuffer op. Skabene er standard Ikea skabe i 40 cm bredde. Der er gode til værktøjsskabe – jeg har 4 styk i 50 cm bredde og ca 2 m høje. Jeg har brugt den billigste låge til ca. 100 kr. Køb skabet her.

Skufferne er fra Bauhaus – det er en færdig skuffereol med 10 skuffer. Køb skuffereolen her.

skabe-indhold

I nogle af skabene er der hylder med maling mm. I andre hænger der værktøj.

limtraeplade

Bordpladen er en limtræsplade fra bauhaus – de er 60 cm bred – og ca. 200 cm lang.  Den er ca. 5 cm tyk.

dimser

Man har et utal af dimser – jo mere orden – jo mere arbejdsglæde. For mig handler det om at få så meget ud af den tid jeg har til min modeltogbane fritidsbeskæftigelse som muligt – og hvis der er noget jeg ikke gider så er det at bruge halvdelen af tiden på at lede – og lede – og atter lede efter en bestemt skrue eller dims. Så altså – jeg synes det er sjovere og lettere når der er system i dimserne.

opbevaring-af-dimser

Smid aldrig brugte syltetøjs – eller rødbede glas ud – de kan bruges til at opbevare dimser i. Bor låget fast på en træplade – skru pladen op i loftet – og så har man et genialt lager til dimer – eller brug dem til ballast – eller græs.

ecos2

Jeg har trukket en ledning fra programmeringssporet på banen og ind til værkstedet. Ledningen er afsluttet med et par banan-stik der så kan tilsluttes en prøvestrækning på ca. 1 m. Til styring af min bane bruger jeg en Ecos 2 samt windigipet. Til styring af Windigipet kan man bruge en Ipad – det kan man også fra en CS2.

Jeg connecter så blot min Ipad – eller Iphone – eller hvis man har en Android mobil – så kan den også anvendes. Jeg kan så betjene – fejlsøge og teste maskinerne i værkstedet.

skum-vugge

En skumgummi vugge er uundværlig at have i værkstedet. Jeg har købt min hos Lokdoc i Vallensbæk.

[ratings]

Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast din kommentar
Please enter your name here