Indret modeltogbane værksted

0
1733

På samme måde som vores biler af og til skal på værksted – ja så skal også vores modelbaneudstyr af og til serviceres.

Jeg synes at det er en fornøjelse og glæde selv at gøre dette – det giver en indsigt i den ret avancerede teknik disse små modeller indeholder. Det er både traditionel mekanik – men da næsten alle lokomotiver idag er digitale så kræver det næsten det store pc-kørekort at få de små bæster til at køre ordentligt. Også her passer sammenligningen med vores biler – her skal en mekaniker jo også næsten være IT-uddannet for for kunne fejlfinde og servicere vores køretøjer.

Ved siden af mit modeltogbane rum har jeg et mindre rum der tidligere var fyrrym – det er på ca 2 x 3 m. Oliefyret er forlængst røget ud – så idag er der blot en væghængt naturgaskedel tilbage – så der burde være plads til et lille fint værksted. Værkstedet fungerede bare ikke så godt – det skyldtes at der var alt for meget i det lille rum. For at komme det til livs tømte jeg rummet og delte indholdet op i 3 bunker:

  1. Det der skal gemmes
  2. Det der skal på container-pladsen
  3. Det der skal gives væk – eller skal til sommerhuset

Det er ret imponerende så mange malingsjatter man har stående og som aldrig skal bruges – og hvad skal man med 4 hamre og 3 loddekolber ? Efter en del ture til den lokale containerplads hvor de ansatte efterhånden kender én lysner det i kælderrummet 🙂

foer-vaerksted

Sådan så værkstedet ud før der blev ryddet op. Det er ikke ligefrem optimalt at servicere et dyrt digitalt lokomotiv her.

oprydning-rum

Så blev rummet ryddet – så skal der bare gøres rent og males. Til venstre skal der nogle billige 40 cm brede ikea skabe op – til højre skal der en bordplade op.

skab-og-skuffe

Så kom der skabe og skuffer op. Skabene er standard Ikea skabe i 40 cm bredde. Der er gode til værktøjsskabe – jeg har 4 styk i 50 cm bredde og ca 2 m høje. Jeg har brugt den billigste låge til ca. 100 kr. Køb skabet her.

Skufferne er fra Bauhaus – det er en færdig skuffereol med 10 skuffer. Køb skuffereolen her.

skabe-indhold

I nogle af skabene er der hylder med maling mm. I andre hænger der værktøj.

limtraeplade

Bordpladen er en limtræsplade fra bauhaus – de er 60 cm bred – og ca. 200 cm lang.  Den er ca. 5 cm tyk.

dimser

Man har et utal af dimser – jo mere orden – jo mere arbejdsglæde. For mig handler det om at få så meget ud af den tid jeg har til min modeltogbane fritidsbeskæftigelse som muligt – og hvis der er noget jeg ikke gider så er det at bruge halvdelen af tiden på at lede – og lede – og atter lede efter en bestemt skrue eller dims. Så altså – jeg synes det er sjovere og lettere når der er system i dimserne.

opbevaring-af-dimser

Smid aldrig brugte syltetøjs – eller rødbede glas ud – de kan bruges til at opbevare dimser i. Bor låget fast på en træplade – skru pladen op i loftet – og så har man et genialt lager til dimer – eller brug dem til ballast – eller græs.

ecos2

Jeg har trukket en ledning fra programmeringssporet på banen og ind til værkstedet. Ledningen er afsluttet med et par banan-stik der så kan tilsluttes en prøvestrækning på ca. 1 m. Til styring af min bane bruger jeg en Ecos 2 samt windigipet. Til styring af Windigipet kan man bruge en Ipad – det kan man også fra en CS2.

Jeg connecter så blot min Ipad – eller Iphone – eller hvis man har en Android mobil – så kan den også anvendes. Jeg kan så betjene – fejlsøge og teste maskinerne i værkstedet.

skum-vugge

En skumgummi vugge er uundværlig at have i værkstedet. Jeg har købt min hos Lokdoc i Vallensbæk.

Bedøm modeltog guide
1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (ingen bedømmelser)
Loading...
Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here