Patinering med airbrush

0
3251

Et modeltog der lige kommer ud af æsken er blankt og fint – og ikke som et rigtigt tog der hurtigt bliver både beskidt og ældet. Nedenfor set mit Litra T – før og efter patineringen. Det plastik-agtige look er væk og det ser mere rigtigt ud synes jeg.

Før patinering

Efter patinering

Før vi skal igang med patineringen skal vi lige have indrettet en arbejdsplads.

I IKEA kan man købe en drejeskive – Snudda – den koster 45 kr – og der er ovenikøbet kugleleje i skiven. Den er 39 cm. i diameter – lidt for meget til mig – så jeg saver den ned til ca. 25 cm. i diameter.

Jeg laver en slags vippe der kan klemmes på drejeskiven. Så kan vores vogne og lokomotiver hvile her mens vi udøver skønhedskuren.

Så er vippen monteret på drejeskiven – og det hele er sat ind i en stor plastickasse fra det lokale byggemarked. Der er pt. ikke installeret udsugning – det skal jeg snart have gjort.

Min Air-brush er fra AirBrushShoppen.dk i Jyderup. Jeg købte dette sæt som har alt hvad man har brug for nybegynder. Det er AB Starter kit 3. Der følger en udemærket instruktionsvideo med.

Og hvordan kommer man så igang med svineriet? Start med at finde nogle billeder at dit lokomotiv som det ser ud i virkeligheden – du kan også finde billeder af tilsvarende modeller der er patinerede. Herefter er et godt sted at hente inspiration denne gode svenske side.

Her findes blandt andet denne video. I videoen vises følgende steps:

  1. støv modellen af
  2. tilsæt ’wash’ – brug Vallejo Acryllics – benyt airbrush
    1. del farve ( 1/3 Black gray, 2/3 burnt umber)
    2. dele fortynder
  3. samme farve som ovenfor anvendes – men den påføres nu med pensel – for at fremhæve de steder der skal være særligt snavsede
  4. tilføj patineringspulver – blandt andet rust og kalk ved vandkasser
  5. fikser pulveret med Matt Varnish

Det er faktisk ikke så svært – og resultatet bliver overraskende godt. Det kan anbefales at starte med nogle gamle vogne – de kan også blive ret flotte.

Og her har vi et eksempel på et diesellokomotiv, der har været ude og køre langt.

[ratings]

Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast din kommentar
Please enter your name here