Nedbryderkran

0
1523

Digitalstyret nedbryderkran, som er et ombygget Faller byggesæt med Servo og ESU styring. Det hele styres fra Windigipet. Nedbryderkranen købte jeg på en modelbanemesse i Valbyhallen. Se videoen øverst til inspiration og guide til at opsætte en digitalstyret nedbryderkran til din egen modeltogbane.

Kugle udsskiftes med blylod fra lystfiskerkassen.

Kugle

Da jeg mener at der skal være liv på modelbane og denne kran står bomstille besluttede jeg at kranen skal arbejde, dvs den skal hamre løse på huset med en tung kugle – og når kuglen rammer huset skal der lyde et brag. Kranen bliver samlet og nedenunder anbringer jeg en lille servo. Denne styres fra en Servokontroller.

Servokontroller-esu

Jeg har brugt en ESU-51822 Servokontroller.

servo-esu

Samt en ESU-51804 Servo.

nedbryderkranen

Kranen er nu samlet og servoen er monteret og afprøvet. Servoen er indstillet så hastigheden og vinklen er passende. Dette indstilles let med ESU-servokontrollen. Den medfølgende plastkugle udskiftes med et tungere blylod fra lystfiskerkassen.

Vi skal nu finde en passende mp3 lydfil – jagten på internettet går ind. En nedbryderkugle heddder en wrecking ball på engelsk.

wreckingball-sound

Efter lidt søgen finder jeg denne side: Pound5.com, som indeholde nogle ideelle lydfiler, der vil passe godt til nedbryderkranen.

Locate-sound-browser

Prøv de forskellige lyde – og når den ønskede lyd er fundet gør du følgende: Højreklik på websiden – og vælg nu ’Vis kilde’. Du ser nu en side ala denne – og et eller andet sted står der forhåbentlig en reference til en mp3 fil. Denne fil bruges i eksemplet. Vi åbner filen i eksempelvis Windows media player – og herefter kan vi gemme filen på harddisken.

Online-audio-cutter

Hvis vi ønsker kun at bruge en del af filen kan vi ’klippe den til’. Til dette formål kan vi eks. anvende programmet mp3cut.net. Vi har nu en brugbar mp3 fil. Vi kalder den Kugle_Lyd.mp3 – og vi gemmer den i Windigipets Sound folder.

Nu skal vi have konfigureret Windigipet.

Windigipet-nedbryderkran

I Windigipet har vi et oprettet lille kontrolpanel hvor vi kan styre et par af de levende detaljer. Her har vi nedbryderen. Gør følgende for at oprette denne Nedbryder linje:

  • Start Trackdiagrameditoren
  • Anbring en linje med tekster og symboler – se nedenfor.
  • Når symbolerne er anbragt trykkes på gem.

Nedbryder-windigipet

Trykknap til at aktivere servoen – den har adresse 177. Benyt en tekst samt eks en Crane boom up and down (k84 switch).

Aktiver-windigipet

Checkbox felt – når vi afhakker dette felt skal kranen starte.

lyd-windigipet

Checkbox til lyd – dette felt benyttes til styring af lyden og benyttes udelukkende af dispatcheren.

lydtest-windigipet

Her har vi vores mp3 fil fra tidligere. Vi kan teste at den fungerer.

Nu starter vi Dispatcheren.

Dispatcher

Som det fremgår har vi et punkt der hedder Nedbryder – den har 3 underpunkter.

Start-nedbryd-til

I de 3 punkter sker der følgende:

0013

0014

Vi kan nu teste kranen ved at ’hakke’ feltet ’Aktiver’ til. Nu skulle kranen gerne kører fra venstre mod højre – der lyder et brag – og herfter venter den 3 sekunder og kører til venstre. Efter 3 sekunder gentager showet sig. Når vi ikke gider høre mere på den ’hakker’ vi aktiver feltet fra.

Du kan læse en tysk version af guiden her: windigipet.de

[ratings]

Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast din kommentar
Please enter your name here