Vand til modeltogbane

0
3027

I dette indlæg kan du finde en nem metode til at lave forskellige vandeffekter til din modeltogbane. Uanset om man laver et dansk anlæg eller et anlæg i alperne, så synes jeg, at der bør være noget vand til modeltogbane – det kan være en lille å eller skovsø – eller hvad med en badestrand eller en rigtig havn. Metoden kan bruges til en realistisk udførelse af et modelvandløb for den ambitiøse landskabsbygger. Forarbejdningen er nem og helt ukompliceret – så lad os komme i gang med at lave vand til din modeltogbane.

Jeg har prøvet forskellige teknikker fra at male på en plan flade – til færdige gennemsigtige plader, man klipper ud og limer på en farvet flade. Det bedste resultat får man med Noch’s Waterdrops. Der er tale om plastgranulat man varmer op i ovnen og herefter hælder det ud i det forberedte vandområde. Dette er opskriften til at lave vand til modeltogbane.

Vandløb til modeltogbane

Forbered det område hvor vandløbet skal være. Her er der tale om en lille å, så derfor er der anbragt nogle sten i vandløbet. Et godt tip er, at gøre bunden til en lys farve, hvor der ikke er dybt og en mørkere farve, hvor det bliver dybere. Her kan du med fordel bruge Noch farvesæt til at udforme realistiske vandbunde af enhver art. Farvesættet indeholder 100 ml akrylfarve, der bliver transparent, når det tørrer, samt 10 ml. af hver farvekoncentrat i blå, grøn og brun farve.

Noch Waterdrops

Nu skal vi til forarbejdningsfasen i arbejdet med vand til modeltogbane. Først opvarmes Water-Drops i en varmebestandig beholder f.eks. et marmeladeglas ved 160° C i ca. 30 min. i ovnen.

Waterdrops opvarmning

Efter dråberne er smeltet, har materialet en flydende sirupsagtig substans i ca. 2 min. Nu kan du i ro og mag hælde massefylden ned i det forberedte vand område på din modeltogbane. Hvis massefylden størkner i dit vandløb kan du enten sætte glasset tilbage i ovnen igen eller bruge en hårtørrer – så bliver massefylden flydende igen. Ved at bruge en hårtørrer kan du til enhver tid smelte og efterbearbejde overfladen til at forbedre resultatet af arbejdet med vand til modeltogbane.

Modellering af vandoverflade

En almindelig hårtørrer er desuden også egnet til en efterfølgende modellering af bølger eller strømninger i dit vandløb. Man kan lave krusninger i overfladen med en lille pensel eller pind, så dit vandløb kan se så realistisk ud som muligt.

Jeg håber at du har lært noget af denne simple metode til at lave et realistisk vandløb til din modeltogbane.

[ratings]

Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast din kommentar
Please enter your name here