System i ledningerne

0
2418

Selvom min modelbane er digital er der ufattelig mange ledninger at holde styr på. Efter de første par prøvebaner har jeg nu opdelt ledningerne i følgende hovedgrupper:

  1. Digital kørestrøm
  2. ikke digital strøm – sporskiftedrev mm.
  3. ikke digital strøm – belysning i huse mm.
  4. S88 tilbagemeldinger

digital strøm

Den digital kørestrøm føres frem gennem 2 isolerede installationskabler – der som vist er sat på en lægte, der løber under banens midte i hele længden. Skinnerne forsynes så med kabler påloddet de 2 installationskabler pr ca. 2 meter.

ikke digital strøm

Den ikke digitale strøm sidder på den anden side af lægten. Denne strøm benyttes til at forsyne sporskiftedrev, lamper ved drev – og i det hele tagt alt hvor der skal være konstant ikke digital strøm.

tilbagemeld s88

Tilbagemeldingerne samles i en kabel-installationskanal, der løber parallelt med ’strøm-lægten’ i hele banens længde. Det er vigtigt at disse tilbagemeldingskabler ikke ligger for tæt på strømforsyningsledningerne af hensyn til at undgå forstyrrelser.

ledninger

Ikke digital strøm – til belysning – bevægelig figurerer mm har sit eget netværk, da de skal kunne afbrydes med K83 og K84 dekodere. Ledningerne samels i en kabel-installationskanal – og forbindes til dekoderne – set bagfra her.

alle bokse

Alle bokse – S88, K83 og K84, – drejeskivedekoder samt servomotor dekodere er alle trukket frem på banens forside som vist her. Dette er for at skåne teknikerens ryg.

dekoderbokse

Dekoderboksene er monteret på plader, der kan drejes – dette er for at gøre det lettere for det tekniske personale at arbejde og fejlsøge på anlægget.

[ratings]

Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast din kommentar
Please enter your name here