Lys i bygninger

0
4729

I mine bygninger bestod belysningen oprindelig af én eller flere pærer anbragt centralt i bygningen. Den går jo ikke i dag – nu skal man kunne tænde lyset individuelt i de enkelte rum. I nedenstående har jeg beskrevet hvordan jeg installeret digitalt styret lys i et par af mine bygninger.

Viessmann laver et sæt af lysbokse der passer til de fleste almindelige vinduer. Sættet har nr. 6005 – det koster 44 kr.

Viessmann 6005 lysbokse

I boksen monteres en LED lysdiode. Jeg har her brugt Viessmann 6006 – et sæt med 10 stk koster 169 kr.

Viessmann 6006 lysdiode

Man kan selvfølgelig også selv lave sine lyskasser. Specielt til større vinduer kan det være nødvendigt da man ikke kan få lyskasser til store vinduer. På billedet ses nogle kasser jeg har lavet til Kibris Bonn station. Som det fremgår, har jeg sat tapet i kassen – det ser godt ud når det så bliver belyst.

kasser med tapet

Her er 3 kasser monteret på en gavl. Det er lettest at montere kasserne inden huset samles. Man skal selvfølgelig huske at kontrollere at kasserne ikke ’støder sammen’.

kasser monteret på gavl

Når limen er tør giver jeg kassen og samlingen en gang sort maling, der skal sikre at der ikke slipper noget lys ud andre steder end gennem vinduet.

kassen males sort

Her har vi så fået samlet gavle og facader. Jeg bruger som regel kun lyskasser der hvor man kan se dem.

samle gavle og facader

Så har elektrikeren fået forbundet alle ledninger til en Digikeijs DR4018 multidekoder boks. Jeg vil gerne kunne tænde de enkelte lysdioder individuelt – til det kan eksempelvis bruge den omtalte boks. Den kan konfigureres til at tænde og slukke op til 16 udgange. Den koster ca. 230 kr.

Digikeijs DR4018 multidekoder boks

Når man vil bruge en Digikeijs DR4018 til tænd/sluk af lamper skal man først give boksen en adresse. Boksen kan nu bruges til at skifte sporskifter og andre magnet artikler med – altså give en puls. Hvis man vil bruge den permanent tænd/sluk skal man konfigurere CV47 til værdien 1. Dette gøres lidt forskelligt afhængigt af hvilken central man har – på en ECOS gøres følgende:

  1. På DR4018 trykkes på knappen ”Program” – så tænder der er LED ved siden af knappen.
  2. På ECOS’en vælger man nu Decoder DCC programmering – og sætter værdierne som vis på skærmbilledet til højre – og trykker nu på knappen ’Skriv’.

Digikeijs DR4018

decoder DCC programmering

Vi er nu klar til at montere huset på sin plads. I dette tilfælde har vi lavet en ’kælder’ til huset hvor Digikeijs boksen så kan ligge. Vi skal så kun have ledninger ud til digital-strøm samt til forsyning til lysdioderne. På mit anlæg holder jeg disse to kredse adskilt – digitalt strøm sparer jeg på – det bruges kun hvor det er absolut nødvendigt. På denne måde har jeg hidtil undgået at bruge boostere.

montering af hus

Så er huset monteret og vi har testet at alt fungerer 😊

lys i bygninger

Jeg bruger Windigipet til at styre min modeltogbane. Her kan man lave et program der tænder lyset i bygningerne med en vis forsinkelse mellem de enkelte tænd/sluk af lys. Til dette bruger jeg signal-post-assistenten. Nedenfor ses eksempelvis Jagtslot og Edelweiss – samt et par tænd sluk knapper. Når man trykker på tænd/sluk knappen tænder eller slukker de enkelte lysdioder med den angivne forsinkelse mellem hver.

program til lys

I signal-post-assistenten oprettes en linie for hver lysdiode samt en gruppe for tænd og en gruppe for sluk.

signal post assistenten

For hver af linjerne defineres en betingelse. I det viste eksempel er betingelse at hvis man har aktiveret tænd/sluk og tænd er aktiveret – så skal der ske følgende: Adresse 0263 (stuen tv) sættes til tænd. Samtidigt kan vi se at dette sker med en forsinkelse på 1000 ms – altså 1 sekund efter forrige betingelse.

Edelweiss betingelser

adresse 0263

[ratings]

Denne guide er lavet tilWindows-pc
Hej, jeg hedder Jens og jeg har de sidste 7 år arbejdet med planlægning og opbygning af en Märklin digitalstyret modelbane. De erfaringer jeg har gjort i den forbindelse har jeg forsøgt at fastholde i disse små guides således at andre forhåbentlig kan blive inspireret og få lyst til at kaste sig over denne dejlige hobby.

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast din kommentar
Please enter your name here